søndag 3. juni 2012

La festen begynne!


Foto: AFP

Om kun fem dager er hele kontinentets øyne rettet mot Polen og Ukraina. 16 lag møtes til dyst i kampen om å bli den fjortende vinneren av UEFA Euro 2012.


31 kamper skal spilles før vi vet hvilken nasjon som har Europas beste fotballag. Spanjolene kommer inn i mesterskapet som regjerende EM- og VM-vinnere, og må finne seg i å være favoritter til å vinne pokalen igjen. De rødgule har alt å tape i dette sluttspillet, hvor alle de største fotballnasjonene er kvalifisert. Spania får hard kamp av blant annet Tyskland, Nederland og Frankrike i kampen om trofeet.

Jeg har tatt en nærmere titt på de fire innledende gruppene, og gir et tips om hvor langt de forskjellige lagene kan gå i mesterskapet. De to beste i hver pulje går videre til kvartfinaler.


Gruppe A
  1. Russland
  2. Polen
  3. Tsjekkia
  4. Hellas

Den svakeste gruppen i mesterskapet, mye på grunn av at vertsnasjonen Polen ble seedet i pot 1 i trekningen. Russland har den sterkeste troppen av disse, og viste i EM for fire år siden at de har kvaliteter i laget (tapte semifinalen mot Spania). Fikk en god dose selvtillit inn mot turneringen da de vant 3-0 mot Italia lørdag. Må finne seg i være favoritter i en gruppe som ellers består av tre svake lag. I utgangspunktet er de tre andre nasjonene ganske jevngode, men Polen får tipset for hjemmebane-fordelen. Polakkene har brukt oppkjøringperioden til å møte lag som ikke er kvalifisert til mesterskapet, uten at resultatene er forbløffende. Har vært veldig heldige med trekningen, og har derfor gode muligheter til å gå videre i sitt eget mesterskap. Tsjekkia og Hellas har i likhet med Polen møtt varierende motstand den siste tiden, og spiller uten noen form for press. Verken tsjekkerne eller grekerne er noe dårligere enn vertene på papiret, så her er det fullt mulig å gjøre livet surt for feststemte polakker. Hellas vant for øvrig EM så sent som i 2004, også den gang uten stor spalteplass på forhånd. Seieren gikk inn i historiebøkene som en av de største sensasjonene gjennom tidene.


Gruppe B

  1. Tyskland
  2. Nederland
  3. Portugal
  4. Danmark

I ren kontrast til gruppe A, noe som fort kan bli danskenes bane. «Dødens gruppe» består av fire lag som faktisk kunne vært semifinalister. Tyskland er Spanias største utfordrer i mesterskapet, og burde klare å gå videre fra denne gruppa. Gikk gjennom kvalifiseringen uten å avgi poeng. Nederland er veldig underholdende å se på, og gikk nesten helt til topps i Sør-Afrika for to år siden (finaletap mot Spania). Er i likhet med tyskerne veldig bunnsolide, og har kvaliteter nok til å gå hele veien. De to siste lagene i puljen ble Norges overmenn i kvalifiseringen, og det er verdt å huske at Danmark endte foran Portugal den gang. Portugiserne har ikke klart å kvalifisere seg til en finale siden EM på hjemmebane i 2004, og sliter ofte når stormaktene står på motsatt banehalvdel. Har i utgangspunktet et lag som burde kjempe om en semifinale-billett også i år. Danskene drar på sin side til EM med null forventningspress, noe som burde passe Olsen sitt mannskap ypperlig. Ingenting hadde vært morsommere enn en skalp i denne gruppa.

Gruppe C
  1. Spania
  2. Italia
  3. Kroatia
  4. Irland

Spania er i mine øyne soleklare favoritter i denne gruppa. Stiller med sitt absolutt beste mannskap, med unntak av en skadet David Villa. Troppen oser av kvalitet, men akkurat den nevnte spissplassen kan være det som feller spanjolene i år. Møter et italiensk lag med fokuset et annet sted enn i Polen. Har vært mye oppstyr rundt kampfiksingsskandalen den siste tiden, og fikk heller ikke den etterlengtede sportslige oppturen i generalprøven mot Russland. Hadde en lignende oppkjøring i forkant av VM i 2006, da de blå gikk hele veien til topps. Får en tøff oppgave med å holde Kroatia bak seg, som kan skape hodebry for alle lag i mesterskapet. Var i feriemodus mot Norge sist, noe som ikke burde legge for mye vekt på. Irland er i sitt første mesterskap siden 2002, etter å ha gått seirende ut av playoffen. Har flere Premier League-spillere i troppen, men har ikke samme klasse som de tre andre lagene. Burde likevel ikke undervurderes.

Gruppe D
  1. Frankrike
  2. England
  3. Ukraina
  4. Sverige

Dette er kanskje den gruppe jeg synes det er vanskeligst å tippe. Frankrike presterte et katastrofe-mesterskap i Sør-Afrika, men er tilbake med ny giv i Ukraina. Har som vanlig med seg en spennende tropp, som fort kan bli å finne når det tetter seg til i slutten av juni. Det er først og fremst andreplassen jeg er mest spent på. England har hatt en forferdelig oppladning, først og fremst på grunn av alle skadeforfallene. Forventningspresset er noe lavere enn tidligere, noe laget kanskje vil utnytte til sin fordel. Møter her et vertskap som har brukt de siste månedene til å bygge selvtillit, så det er litt vanskelig å vite hvor Ukraina står. Troppen består nesten utelukkende av hjemlige spillere, men det er viktig å påpeke at den ukrainske ligaen har utviklet seg stor de siste årene. Har den berømte fordelen av hjemmebane. Sverige kan også dra fordel av en skadeskutt engelsk tropp, og har gjentatte ganger vist at de kan slå de beste nasjonene. Hamrén & co har vært i denne situasjonen mange ganger tidligere, og med en Ibrahimovic i storform kan dette bli mer spennende enn engelskmennene liker. Ukraina ble for øvrig også seedet i pot 1 i trekningen, og fikk en mye tøffere pulje enn den andre vertsnasjonen.

1 kommentar:

  1. Danmark drar heldigvis hjem med 0 poeng og minus hundre i målforskjell!

    SvarSlett