torsdag 21. juni 2012

Disse går til semifinale


Foto: Radek Pietruszka/EPA

Samtlige lag har vært gjennom 3 tøffe kamper i gruppespillet, og halvparten av deltakernasjonene har fått juble for videre avansement. I kveld starter sluttspillet for alvor med den første kvartfinalen i Warszawa.

16 lag har blitt til åtte. Vertsnasjonene feilet, Nederland har opplevd et mareritt av en turnering, Kroatia og Russland ble ikke de utfordrerne ekspertene spådde på forhånd, og både Danmark og Sverige måtte ta farvel før det hele hadde begynt. Dette er en kort oppsummering av de utslåtte lagenes skjebner de siste to ukene.

Tiden er moden for å se på kvartfinalistene. Tsjekkia, Hellas (begge fra gruppe A), Tyskland, Portugal (B), Spania, Italia (C), England og Frankrike (D) er fortsatt med i kampen om EM-trofeet. Her er min vurdering av kvartfinalene, og hvem jeg tror ender opp som semifinalister i årets Europamesterskap.

I kveld: Tsjekkia – Portugal
Få hadde trodd på tsjekkisk avansement etter den forferdelige starten mot Russland (tap 4-1). Gikk altså til topps i gruppe A, etter å ha slått både Hellas og vertsnasjonen Polen. Personlig synes jeg mediene har vært noe strenge mot Bileks mannskap, som har noen spennende enkeltspillere og et godt kollektiv. Tsjekkia har faktisk vært i samtlige fem EM-sluttspill siden oppløsningen av Tsjekkoslovakia. Møter et portugisisk lag som har imponert i ”dødens gruppe”, som endte med en sterk 2. plass. Var gode mot Tyskland i åpningen (1-0-tap), bedre mot Danmark (3-2-seier) og klart best mot Nederland i siste match (2-1-seier). Har i flere år vært nevnt blant favorittene, men har altså ikke klart å matche presset fra omverdenen tidligere. Var nære i EM på hjemmebane i 2004 (finaletap mot Hellas). Skal være et bedre lag enn Tsjekkia, og må tåle et solid favorittstempel på forhånd. Det eneste som kan felle Portugal her, er om forsvaret ikke er på topp. Har vist noen antydninger til svakhetstegn i sine bakre rekker, noe Tsjekkia må utnytte om det skal bli avansement. Her er det rom for en formsterk og kontringsvillig Cristiano Ronaldo.

I morgen: Tyskland – Hellas
Her er det liten tvil om hvem som er favoritt. Tyskland gjorde jobben i samme gruppe som Portugal (tre strake seiere), og har forsterket troen på at dette kan gå hele veien. Har den kanskje sterkeste troppen i mesterskapet, krydret med stjernespillere som Gomez, Schweinsteiger og Özil. Møter her et gresk lag som overrasket de fleste med å avansere fra gruppespillet. Spiller kanskje ikke den mest attraktive fotballen der ute, men har gang på gang vist at den er effektiv. Fikk med seg et poeng i åpningsmatchen mot Polen (1-1), tapte deretter mot Tsjekkia (1-2), før det ble en overraskende seier mot storfavoritten Russland i siste kamp. Kommer garantert til å ligge mye bakpå her. Hellas har kun gått videre fra gruppespillet i mesterskap én gang tidligere, som endte i en av de største fotballsensasjonene i moderne tid (EM-gull i 2004). Tyskland har vært i disse situasjonene utallige ganger tidligere. Tok bronsen i VM for to år siden, og var som kjent i finalen i EM i 2008 (tap for Spania). Burde ta seg greit videre her.

Lørdag: Spania – Frankrike
To lag som har slitt litt med å få ut potensiale braker løs i Donetsk. Spania vant oppskriftsmessig gruppe C, men haltet litt mot de bedre lagene (1-1 mot Italia, 4-0 mot Irland og 1-0 mot Kroatia). Målet mot kroatene kom få minutter før slutt, og hadde kroatene vunnet den matchen, ville de regjerende mesterne tatt en tidlig fiesta. Mangler tydelig en goalgetter på topp, men Torres har vist at han kan når han har dagen. Frankrike var favoritter i gruppe D, og startet oppskriftsmessig (1-1 mot England og 2-0 mot Ukraina). Har vært gjennom en trøblete periode de siste dagene (0-2 mot Sverige), som i følge ryktene har skapt en litt amper stemning i troppen. Må være skjerpet til kamp mot EM-favorittene, som også her går inn som favoritter. Franskmennene var tafatte mot Sverige, selv om ”Les Bleus” var så godt som videre på forhånd. Spanjolene har heller ikke vært briljante den siste tiden, så dette kan fort bli en spennende batalje. Holder Spania som knappe favoritter mot et noe uforutsigbart fransk lag.

Søndag: England – Italia
Roy Hodgson har fått de resultatene han var ute etter, og går inn i sluttspillet med mindre forventningspress. Vant altså gruppe D, en sterk prestasjon med tanke på motstanden (1-1 mot Frankrike, 3-2 mot Sverige og 1-0 mot Ukraina). Møter her sin tøffeste motstander hittil i mesterskapet, så spillet må nok opp et par hakk om det skal bli mer å juble for i mesterskapet. Italia har vært spennende i sine tre kamper, selv om de fikk noe dårlig betalt (1-1 mot Spania, 1-1 mot Kroatia og 2-0 mot Irland). Spesielt Andrea Pirlo har vært strålende. Et temposvakt engelsk forsvar skal få problemer mot kvikke italienske angrepsspillere, så vær forberedt på å se John Terry på gjentatte , desperate løpeturer. Det engelske landslaget manglet en goalgetter-type i troppen i de to første kampene, og Rooney virket ikke å være den redningsmannen de trengte sist. Det blir helt avgjørende for England at stjernene er på topp hele veien. Da tenker jeg først og fremst på Hart og Gerrard, som har vært strålende hittil. Samtidig blir det spennende å se om italienerne er kreative nok til å stoppe en robust, engelsk motstander. Jeg tror denne kampen ender uavgjort, men må jeg tippe et lag videre, ender det med seier til ”Azzurri”.

Hvis mine favoritter går videre, vil semifinalene bli Portugal-Spania og Tyskland-Italia. Ikke det mest spennende tipset, men likevel det mest realistiske i mine øyne. Da er det bare å glede seg til Spania-Tyskland i finalen søndag 1. juli.

Men jeg er mer enn åpen for flere overraskelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar