torsdag 5. juli 2012

Helter og syndebukker



Europamesterskapet er dessverre over for denne gang. Vi har fått det hele litt på avstand, og det er på tide å mimre over de mest minnerike øyeblikkene de siste tre ukene.

Supportere over hele kontinentet sitter igjen med både gode og dårlige opplevelser fra Polen og Ukraina. Nivået blant de beste har vært skyhøyt både offensivt og defensivt, og veien til finalen blir bare hardere og hardere for hvert mesterskap. Det er på tide å fremheve de som har imponert mest på denne ferden, og ikke minst nevne de som har skuffet oss blant Europas stjernespillere.

Største prestasjon: Spania
Spanjolene vinner ikke denne kategorien kun fordi de er nybakte Europamestere. De rødgule har fått både ris og ros for spillestilen gjennom mesterskapet, og da særlig måten de angriper motstanderen på. Undertegnede er stor fan av dette laget, og har i tillegg stor respekt for måten de spiller på. Det er likevel ikke det offensive de skal ha mest ros for. Spania har faktisk gått gjennom de siste tre mesterskapene (EM 2008, VM 2010 og EM 2012) uten å slippe inn baklengsmål i cuprundene (åttendelsfinale til finale). Rekken er nå på 10 strake cupkamper, og alle tre mesterskapene har som kjent endt i gullmedaljer. Del Bosques mannskap driver motstanderne til vannvidd, og fortjener kanskje tittelen som det beste landslaget gjennom alle tider.

Største overraskelse: Italia
Det eneste som virkelig manglet i dette mesterskapet er det vi liker å kalle en ”bombe”. Storlagene gikk oppskriftsmessig videre nesten hele veien, og jeg har derfor plukket ut underdogen Italia som den største overraskelsen i år. Det var få som trodde på ”Azzurri” før det hele begynte, mye på grunn av bråket rundt kampfiksingsskandalen på hjemmebane. I tillegg er ikke mannskapet til Prandelli av samme kvalitet som de beste. Balotelli & co viste likevel at de kan slå hvem som helst, hvor spesielt 2-1-seieren over turneringsfavoritten Tyskland var en maktdemonstrasjon. Treneren skal så absolutt få en stor del av æren for prestasjonen, ettersom han har fått tilbake harmonien og spillegleden i troppen etter den pinlige innsatsen i VM i 2010 (sisteplass i gruppespillet).

Minneverdig øyeblikk: Shevchenko-show
Jeg har sett nesten samtlige kamper fra Polen og Ukraina, og mange stusser nok over at jeg velger å gi en ukrainer ekstra oppmerksomhet i ettertid. Andriy Shevchenko var i sentrum av det jeg mener er det aller viktigste med fotball. Vertsnasjonen Ukraina bød opp til fest på landets første kamp i mesterskapet, som tilfeldigvis var mot våre naboer Sverige. Olympiastadion i Kiev var på kokepunktet før start, og det ble ikke roligere av at den gamle helten scorte begge målene i 2-1-seieren over ”Söta bror”. Spillerne, støtteapparatet og fansen var i ekstase. De jublet og feiret sammen som om det var det beste som noen gang hadde skjedd dem. Fotball-Europa hadde inntatt landet, og vertslandet klarte å innfri allerede i første kamp. Gledesscenene var helt magiske, og er noe av det jeg kommer til å huske best fra dette mesterskapet.

Største skuffelse (lag): Nederland
Jeg husker godt en reportasje jeg så på TV2 Sporten få dager før mesterskapet braket løs. Det nederlandske folket var skråsikre på at de oransje ville vinne EM i år. De hadde cruiset gjennom kvalifiseringen, vant sølvmedalje i VM sist, og spillerne deres hadde preget de største ligaene på kontinentet hele sesongen. Det hele skulle altså vise seg å bli en gigantisk nedtur for den oransje horde. Nederland gikk først på tryne i åpningskampen mot Danmark, som på papiret var den klart enkleste motstanderen i ”dødens gruppe”. Deretter fikk de det tøft mot nabolandet Tyskland, som gjorde den avsluttende oppgaven mot Portugal ganske håpløs. Robben & co måtte vinne minst 2-0, og samtidig håpe på tysk seier mot Danmark. Sistnevnte resultat ble til virkelighet, men Nederland klarte ikke å gjøre sin del av jobben. Ronaldo & co vant 2-1, og var i en annen klasse enn sine desperate motstandere. Nederland ble dermed sendt hjem i skam, med tre strake tap i kofferten.

Største skuffelse (spiller): Christian Eriksen (Danmark)
Jeg er stor fan av den danske ”wonderboyen”, og håper å se han i en større liga enn den nederlandske om noen år. Eriksen har i lang tid blitt sett på som nabolandets største talent, og har i ung alder blitt en bærebjelke for ”de danske drenger”. Dessverre klarte aldri Eriksen å dominere banespillet i nok grad til å føre danskene videre fra gruppespillet. Han var faktisk usynlig også i seieren over Nederland i åpningen, og ble byttet ut på grunn av den anonyme tilværelsen på banen. Eriksen er fortsatt ung, og har mange gode år som fotballspiller foran seg. Han har vist fantastiske takter for Ajax i lang tid, og hele fotballverden vet at denne danske gutten har mer inne enn det han viste i Ukraina i sommer.

EMs beste spiller: Andrea Pirlo (Italia)
Jeg skulle gjerne likt å vite hva Milan tenkte da de sendte Pirlo av gårde til Juventus før forrige sesong (for ordens skyld: Milan vant seriemesterskapet i 2010/11-sesongen, Juventus vant i 2011/12). Pirlo var playmakeren som sendte italienerne helt til finalen. Han har et overblikk i verdensklasse, imponerende spillerforståelse og en pasningsfot som gleder ethvert fotballhjerte. Oddsen for italiensk seier har ikke vært særlig høy, men Pirlo viste vei for kameratene i kamp etter kamp. I motsetning til sin største konkurrent i denne kategorien, Andrés Iniesta (Spania), så hadde ikke Pirlo de samme verdensstjernene rundt seg til enhver tid. Han sto også for den største enkeltprestasjonen i mesterskapet, da han chippet iskaldt i straffekonken mot England i kvartfinalen. Det snudde konkurransen på hodet, og var et symbol på mannens evner og dominans i dette mesterskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar