tirsdag 6. desember 2011

Storlagene skjelver


Foto: Getty / All Over Press

I løpet av kvelden i dag og i morgen blir det avgjort hvilke 16 lag som får være med videre i årets utgave av Champions League. Denne sesongen er mer uforutsigbar enn på lenge, og flere av de største nasjonene ligger ann til å miste sine storlag allerede etter gruppespillet.

Skulle tabellene se identiske ut med hvordan de ser ut i dag, vil Italia og England få med seg 3 lag hver til åttendelsfinaler. Spania og Tyskland følger etter med sine to. At de fire beste ligaene på kontinentet preger den gjeveste klubbturneringen, er på ingen måte en overraskelse. Tar vi likevel en titt på stillingen i de forskjellige gruppene, er det flere av storlagene som faktisk kan ende med å spille Europa League etter jul.

Spesielt engelskmennene har mye å bekymre seg over det kommende døgnet. Chelsea og Manchester-lagene må alle ha poeng i sine siste kamper for å gå videre. City er laget som har mest å frykte, da de må ha poeng (helst seier) hjemme mot det tyske storlaget Bayern München, samtidig som Napoli må avgi poeng borte mot Villarreal.

Det er ikke bare England som sliter i CL. Ved siden av de engelske storlagene har spanjolene ofte hatt med seg både tre og fire lag inn i sluttspillet. Som vanlig har Real Madrid og Barcelona gjort jobben i sine respektive grupper, men både Valencia og Villarreal ligger an til å pakke sakene sine for denne gang. Sistnevnte har prestert å tape samtlige fem kamper, mens Valencia går videre med seier borte mot Chelsea i kveld.

Følgende lag ligger på de to øverste plassene i sine grupper.

Bayern München og Bayer Leverkusen, Tyskland
AC Milan, Inter og Napoli, Italia
Trabzonspor, Tyrkia
Benfica, Portugal
Arsenal, Chelsea og Manchester United, England
Real Madrid og Barcelona, Spania
Ajax, Nederland
Marseille, Frankrike
APOEL Nicosia, Kypros
Zenit, Russland

Skulle disse 16 lagene gå videre fra gruppespillet, vil vi altså ha 10 nasjoner representert i sluttspillet. Jeg synes det er utrolig kult at flere land får være med på moroa, og at større fotballnasjoner sliter med å kvalifisere seg. Dominansen har til tider vært overveldende, og vi har sett de samme lagene videre hvert eneste år. Fotballen har godt av at flere melder seg på.

Manchester City, Villarreal, Lille, Lyon, Valencia, Borussia Dortmund, Porto og Shakhtar Donetsk. Alle disse er lag som tidligere har preget europacuper. Nå er de på vei ut. Det gir plass til andre lag, og ikke minst mindre nasjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar