søndag 18. desember 2011

VM uten interesse

Foto: Scanpix

Du er kanskje ikke klar over dette, men denne uken har de beste lagene fra alle kontinentene i verden møttes i Japan. Turneringen kalles Klubb-VM.

Klubb-VM, eller FIFA Club World Cup som det egentlig heter, er en turnering hvor de beste lagene fra hvert kontinent kjemper om tittelen ”verdens beste klubblag”. Turneringen har vært dominert av Sør-Amerika og Europa i alle år. Sør-Amerika vant de tre første mesterskapene, mens Europa har vunnet de fire siste. I dag kom seier nummer fem også.

Turneringen består av sju lag, hvor alle kommer fra hvert sitt kontinent (vertsnasjon Japan har med to lag). Tidligere i dag spilte brasilianske Santos finalen mot spanske Barcelona, etter at begge lag vant sine respektive semifinaler. De europeiske representantene valset over brasilianerne, og vant den femte seieren for Europa på like mange år. Kampen endte hele 4-0, etter mål av Messi (2), Fabregas og Xavi.

At Sør-Amerika og Europa kommer inn i turneringen i semifinalene vitner om favorisering og viktigheten av mesterskapet. Jeg er sikker på at Barcelona og Santos er mer opptatt av å gjenta fjorårets bragder med seier i hjemlig serie og i kontinentcupene. En lang flytur til Japan for å spille to kamper uten særlig betydning, er lastverk for klubber med tette kampprogram.

Prestisjen i Champions League og Copa Libertadores (Sør-Amerika) er betydelig høyere enn i klubb-VM. Lagene er av høyere kvalitet, og kampene blir ofte veldig jevne. Klubb-VM er egentlig designet for de mindre kontinentene, som får muligheten til å se sine egne lag spille mot verdensstjerner fra de største kontinentene. Det er selvfølgelig også en stor ære for vertsnasjonen Japan, som får anledning til å vise innbyggerne sine fotballspillere fra øverste hylle. Det er bare trist at forskjellen på lagene er så markant.

Mediafokuset rundt turneringen er så å si fraværende. Finalen sendes på Eurosport 2, en kanal de fleste ikke er klar over om de har i hus eller ikke. Det at avisene og tv-kanalene våre ikke dekker dette, kommer rett og slett av at interessen er fraværende. Det er ytterst få i verden som er interessert i dette.

Jeg må likevel berømme Barcelona som stilte toppet i finalen mot Santos. Klubben har den siste uken spilte El Clasico mot Real Madrid (3-1-seier) og Champions League kamp mot BATE Borisov (4-0-seier). Etter en lang flytur for å komme seg til mesterskapet, er det sterkt at de velger å stille toppet. De viser en ydmykhet overfor publikum og motstanderlagene. Det er stort av et lag med så tett kampprogram. At de i tillegg knuser Santos hele 4-0, viser hva dette laget er lagd av. De har tross alt spilt to-tre kamper hver uke siden sommerferien var over.

Barcelona er vant til å spille mange kamper. Da er det like greit å vinne det de stiller opp i også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar