torsdag 12. januar 2012

Folket blir kritisert

Foto: Scanpix
Idretts-Norge er kritiske til folkets favoritt i kategorien ”Årets navn” under Idrettsgallaen lørdag.

I mitt forrige innlegg argumenterte jeg for min egen favoritt til å vinne prisen. Jeg var ikke alene om å utrope Alexander Dale Oen som forhåndsfavoritt, men ble som de fleste andre tatt på senga. Langrennsyndlingen Therese Johaug ble ”Årets navn 2011”.

I ettertid har kritikerne stelt seg i kø. De fleste mener at Therese, som kun vant 3-mila i Kollen-VM sist vinter, ikke fortjente å vinne prisen. I konkurranse med Petter Northug og Marit Bjørgen, som ble kongen og dronningen av mesterskapet, er det overraskende at det norske folk setter mer pris på den ene medaljen. For ikke å snakke om min forhåndsfavoritt. Han ble Norges første verdensmester i brystsvømming i sommer.

Jeg skjønner ikke hvorfor man skal kritisere folkets avgjørelse. Therese fikk flest stemmer, og fortjener derfor all heder og ære for det. ”Årets navn” handler nemlig ikke bare om prestasjoner i konkurranse, men hele pakken utøverne presenterer. Jenta er en sprudlende, blid og pen jente, som når ut til det norske folk på en helt spesiell måte. Vi husker alle måten hun løp inn i armene til hans majestet etter at VM-gullet var et faktum. Det var ikke bare et stort øyeblikk for henne, men for hele det norske folk.

Kritikerne får heller bruke energien sin på å stemme i løpet av sendingen. Da er det større sjanse for at favoritten deres vinner til slutt.

Innlegget fortsetter under bildet...

Foto: Scanpix/AP
Petter Northug skal visstnok ha ledet avstemningen store deler av sendingen lørdag. Likevel trakk Therese flest stemmer, fordi hun kom bedre gjennom med sitt blide vesen. Petter tapte fordi han ikke var like mye i fokus den aktuelle timen. Slik er rampelyset. Han har godt av og ikke være i sentrum hele tiden.

Idrettshistorikeren Tom Schanke uttalte til VG at folket stemte med hjertet. Det er helt riktig, og akkurat slik det skal være. ”Årets navn” skal være en pris til utøveren som folket setter mest pris på. Da får heller ”Utøvernes pris” gå til utøveren som har hatt de beste prestasjonene.

Det er ikke overraskende at det var en Tour de Ski-deltaker som vant. Idrettsgallaen ble arrangert samtidig som kraftprøven. Hadde gallaen vært i slutten av sommerferien, hadde svømmeesset hatt betydelig større sjanse. Men vi kommer aldri unna at nordmenn elsker langrenn. Nasjonalsporten kommer alltid til å være viktig, og disse utøverne vil alltid være hete kandidater til ”Årets navn”.

Da er det like greit at Therese vant. For Marit og Petter vinner jo mye ellers.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar