lørdag 7. januar 2012

Fortjener å bli hedret

Foto: NRK

I kveld skal idretts-Norge feire seg selv. Utøverne våre skal se tilbake på det fantastiske idrettsåret 2011.

Vi har mange gode minner fra fjoråret. Det hele startet med VM-festen i Holmenkollen, og ble avsluttet med et fantastisk VM-gull for håndballjentene. Innimellom disse festene har Norge dominert i mange forskjellige idretter, som vi skal minnes på Idrettsgallaen på Hamar i kveld. 

Det er en tøff kamp om den mest prestisjefulle prisen også i år. "Årets navn" blir stemt frem av folket, og er ved siden av "Årets ildsjel" den viktigste prisen i kveld. NRK har snakket om kategorien i flere uker, og ekspertene har kommet frem til sine favoritter. 

”Årets navn” har opp gjennom årene blitt vunnet av de ypperste i norsk idrett. Blant annet Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen, Kjetil André Aamodt, håndballjentene, Petter Northug og Thor Hushovd har vunnet prisen. Alle har vunnet gull i sine respektive idretter, og er symboler på den norske suksessen de siste årene.

Flere av årets kandidater er gjengangere i kategorien, og noen har også tidligere gått til topps. Her er årets kandidater:

Marit Bjørgen (Langrenn)
Foto: Scanpix/Reuters
Tarjei Bø (Skiskyting)
Magnus Carlsen (Sjakk)
Edvald Boasson Hagen (Sykkel)
Torstein Horgmo (Snøbrett)
Thor Hushovd (Sykkel)
Kvinnelandslaget (Håndball)
Therese Johaug (Langrenn)
Petter Northug jr. (Langrenn)
Alexander Dale Oen (Svømming)        
Suzann Pettersen (Golf) 
Sara Louise Rung (Svømming)                                                    

Det er ingen store overraskelser blant kandidatene. Alle er verdige vinnere, og det er vanskelig å rangere de forskjellige prestasjonene opp mot hverandre. Likevel er det én utøver som peker seg ut som favoritt.

Alexander Dale Oen representerer en idrett som er ganske liten i norsk sammenheng. Han har vært blant verdens beste brystsvømmere de siste årene. Han ble for alvor kjent etter EM-gullet på 100 meter bryst i 2008, som var Norges aller første medalje av en herresvømmer. Samme året ble han første norske svømmer med OL-medalje, etter sølvet i Beijing på samme distanse.

Dale Oen har tatt flere medaljer i etterkant av OL, men VM-medaljen fra 2011 vil alltid bety noe ekstra. 25. juli vant han finalen på 100 meter bryst i Shanghai, og ble samtidig Norges første verdensmester i svømming. Det var en preget Dale Oen som mottok medaljen, ettersom det kun var tre dager siden Norge ble utsatt for terror. En rørt Dale Oen dedikerte gullet til ofrene her hjemme, og sendte varme tanker til alle de involverte fra terroraksjonene.

Min stemme i kategorien ”Årets navn 2011” går derfor til svømmeren Alexander Dale Oen. Han er ikke bare Norges aller første verdensmester i svømming, men også et fantastisk forbilde for alle unge idrettsutøvere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar