søndag 29. januar 2012

Det er dejlig å være dansk

Foto: REUTERS / Ivan Milutinovic / Scanpix.

Danskene har glemt det elendige starten i mesterskapet. Det viktigste var at det hele endte med gull.

Danmark vant EM-finalen mot Serbia 21-19. Det var en målfattig kamp, hvor begge lag viste forsvarsspill i verdensklasse. Jeg synes det var fortjent at danskene trakk det lengste strået til slutt, ettersom de viste et bedre offensivt spill enn vertene. Jeg vil likevel berømme serberne, som har overrasket en hel håndballverden med å komme til finalen.

Danskene startet med null poeng i mellomspillet, og ble slaktet i danske medier. Laget viste klasse etter dette, ved å vinne tre helt avgjørende matcher. Dette sikret semifinale-billett. De rød-hvite var dyktige, men også ekstremt heldige. Det så vi også i semifinalen mot Spania. Danskene var det beste laget, men hadde også en del flaks. I finalen var det heldigvis aldri noen tvil. Danskene klarte å få opp det gode spillet når det gjaldt som mest. Serberne klarte ikke komme opp på nivået som skulle til.

Dette har vært et merkelig mesterskap. Vi trodde på forhånd at Norge havnet i den tøffeste delen av mesterskapet, med motstandere som Frankrike, Spania og Kroatia. Ser vi på resultatene til slutt, ser vi at finalelagene faktisk startet på motsatt side av platået.  Dette viser at ingen kan ta noe på forskudd.

Det er viktig for et mesterskap at vertskapet gjør det bra. Serbia levde opp til forventingene fra publikum, og viste til tider spill av ypperste klasse. Forsvarsspillet var spesielt meget bra. Det hele toppet seg da vertene knuste Kroatia i semifinalen, i en av de mest intense håndballkamper gjennom tidene. Etter dette sa det stopp. Serberne virket slitne etter utladningen mot naboene. Da ble det sølvmedalje til slutt.

Det var fullt fortjent at Serbia fikk medalje. I fraværet av ”uovervinnelige” Frankrike i sluttspillet, var det fritt fram for nye på podiet. Franskmennene endte helt nede på en 11. plass. Mine to favorittlag Spania og Kroatia, gikk begge på trynet i semifinalene. Det er dette som er forskjellen på de beste og de andre. Det å prestere når det gjelder som mest.

EM 2012 vil gå inn i historien som mesterskapet hvor Balkan viste styrke. Hele fire av de seks beste kommer fra dette området. Serbia (2), Kroatia (3), Makedonia (5) og Slovenia (6) dominerte EM. At resten av kontinentet kun er representert ved Danmark (1) og Spania (4), hadde gitt høye odds før avkast. Bakgrunnen for dette har mye med hjemmefordelen å gjøre. Jeg tror ikke dette blir tilfellet i senere mesterskap.

Danskene kan feire gullet frem til OL til sommeren. Da er det nye kamper som skal utkjempes. Da med et revansjesugent Frankrike i utfordrerposisjon. Det er en situasjon det er lenge siden vi har sett franskmennene i. Jeg gleder meg masse allerede.

Det gjør nok danskene også.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar