søndag 29. april 2012

"Lottoligaen" fortsetter




Tippeligaen 2012 er godt i gang, og årets sesong ser ut til å bli like uforutsigbar som i fjor. Det er likevel noen lag som har utmerket seg mer enn andre.

Lagene har unnagjort 1/5 av årets sesong, og den 6. serierunden avsluttes med godbiten Brann-Vålerenga i morgen kveld. Vi har fått et lite inntrykk av nivået til de forskjellige lagene, og hvilke ambisjoner klubbene har for sesongen.

Jeg har tatt en nærmere titt på lagenes resultater de første kampene, og gir her litt relevant statistikk bak klubbenes tabellplasseringer.

Strømsgodset er serieledere etter seks spilte kamper (13 poeng). Drammen-laget har kun tapt en match i serieinnledningen, i premiéren borte mot regjerende mester Molde. Godset er ubeseiret på Marienlyst etter tre hjemmekamper, men har likevel lagt grunnlaget for tabelltoppen på fremmed gress. Deilas disipler har vunnet de to siste matchene på utebane, mot tøffe motstandere som Brann og Lillestrøm. Fortsetter denne trenden vil Strømsgodset bli en hard nøtt og knekke i toppen. Sogndal og Rosenborg følger på plassene bak (12 poeng).

Dumpekandidatene Sogndal og Hønefoss er to av tre lag som er ubeseiret i innledningen. I motsetning til Rosenborg, som er det siste laget som har unngått tap, var disse klubbene tippet i bånn av de fleste eksperter. Lagene har møtt varierende motstand hittil, men viste denne serierunden at topplasseringene ikke er tilfeldig. SIL vant en sterk 2-1-seier hjemme mot Molde i kveld, mens Hønefoss fikk med seg et knallsterkt poeng fra Alfheim og Tromsø.

Lillestrøm og Stabæk ligger nederst på tabellen så langt. Disse klubbene er de eneste som ikke har sanket trepoengere i seriestarten. For Lillestrøm sin del er dette langt under forventningene, ettersom LSK har fått ny giv med ny trener og flere nye spillere. Stabæk har derimot prestert litt mer som forventet (1 poeng), ettersom klubben har vært gjennom en hard og vanskelig vinter med økonomisk rot og spillersalg. Brann innehar kvalifiseringsplassen med like mange poeng som LSK (3 poeng), og har i likhet med kanarifuglene fått en tyngre åpning enn forventet. Bergenserne har for øvrig en kamp mindre spilt.

Rosenborg har hatt flest nettkjenninger i serieåpningen. Trønderne har scoret 12 mål på sine seks matcher, noe som gir et snitt på 2 mål per kamp. 5 forskjellige spillere har scoret for klubben, og den hjemvendte sønn Steffen Iversen har nettet flest med sine 4. Godset, Haugesund, Sandnes Ulf og Fredrikstad har nettet 11 ganger hver. LSK, Viking og Stabæk har nettet færrest, med henholdsvis 5, 4 og 2 scoringer.

Alexander Søderlund er toppscorer med 5 mål, like mange nettkjenninger som Lillestrøm har til sammen. Nordmannen danner kanskje ligaens beste spisspar sammen med Nikola Djurdjic, som har nettet 4 mål for Haugesund. Riku Riski (Hønefoss) og nevnte Steffen Iversen har nettet like mange ganger som serberen.

Tromsø er seriens beste hjemmelag, ettersom de har vunnet tre og spilt en uavgjort på Alfheim. Det er likevel viktig å påpeke at TIL har spilt en hjemmekamp mer enn de andre (noe som er litt oppsiktsvekkende, ettersom snøen forsvinner seinere i Tromsø enn ellers i landet). Tromsø hadde en lignende åpning i fjor, da de ledet serien etter mange hjemmekamper i første halvdel av sesongen. Molde, RBK, Godset og Haugesund har også åpnet godt hjemme. Også her utmerker de nedrykksplasserte lagene seg negativt. LSK og Stabæk er de eneste klubbene som ikke har vunnet på egen grunn etter tre hjemmekamper.

Det er sjeldent at bortelagene vinner i årets sesong. Sogndal og Strømsgodset er de eneste klubbene som står med to borteseiere på tre kamper. Faktisk så står hele ni lag uten seier på utebane. En artig detalj er at Sandnes Ulf, Hønefoss og Sogndal, som var tre av de største dumpekandidatene på forhånd, har klart å vinne på bortebane i løpet av de seks første kampene.

Rosenborg har imponert meg mest av de tre største gullfavorittene. Molde og Vålerenga virker å være lenger fra toppformen enn trønderne, og har ikke overbevist i sine matcher. Jeg synes også at Tromsø har vist mye spennende takter i flere av sine kamper, men mangler en typisk goalgetter. Jeg vil også nominere noen nye medaljekandidater etter sesonginnledningen, ettersom Godset og Haugesund har vist nye og imponerende sider av seg selv så langt. Fortsetter lagene å prestere godt på utebane, kan det fort bli medaljekamp på Deila og Grindhaug i høst.

Det er trist å se Stabæk for tiden. Det er vanskelig å se at klubben tok gull så sent som i 2008, men så skal det sies at dagens tropp er av helt annen kaliber. Bærum-laget har sluppet inn 14 mål (!) på seks kamper, og har tapt alle matchene siden 0-0-oppgjøret mot Aalesund i premièren. Petter Belsvik må få tilbake gnisten og entusiasmen i laget så fort som mulig. Spillerne har vært direkte svake i flere matcher, og virker å ha store problemer både offensivt og defensivt.

Det er for tidlig å se konturene av hvilke lag som vil kjempe i toppen og i bunnen ved sesongslutt. Det er ikke uvanlig at de nyopprykkede lagene presterer godt i innledningen, og de vil sannsynligvis få det tøffere utover i sesongen. Samtidig må man kunne forvente at lag som Vålerenga, Molde, Rosenborg og Tromsø løfter spillet sitt i løpet av sesongen, og at Lillestrøm, Viking, Brann og Aalesund kan utfordre like bak. Det blir også spennende å se hvor lenge Sogndal kan henge med i toppen.

Det er uansett 24 tøffe kamper igjen å spille. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar