lørdag 7. april 2012

Slik ender Adeccoligaen

Foto: Thomas Andersen

Kommende mandag sparker Start og Sarpsborg 08 i gang årets Adeccoliga-sesong. Jeg har tatt en titt på lagene, og har satt opp mitt tabelltips for vår nest øverste divisjon.

Vi har alle et håp om at ligaen vil bli like jevn som det den har vært de siste sesongene, og det er lite som tilsier at divisjonen vil bli mer forutsigbar enn tidligere. Divisjonen inneholder flere tidligere Tippeliga-lag, og det er mange kandidater til de to attraktive opprykksplassene.

I år er det gjort en betydelig endring fra fjorårets sesong. Det er fortsatt kun de to øverste plassene som gir direkte opprykk, men nytt for året er at 3.-6. plassene gir kvalifisering til høsten. Dette gjør at serien blir mer spennende til siste slutt, og at samtlige klubber vil ha mye å spille for store deler av sesongen. De fire nederste plassene betyr fortsatt nedrykk til 2. divisjon.

Kort oppsummert har jeg troen på at Start og Sarpsborg 08 vil gjøre Adecco-oppholdet kortest mulig, mens de nyopprykkede lagene vil slite med å overleve. Her er mitt tabelltips:

1. Start
Har det høyeste budsjettet i divisjonen, og har fortsatt den beste startoppstillingen etter nedrykket. Kristiansand-klubben har en litt tynn tropp, men burde ha ferdigheter nok til å gjøre oppholdet i Adeccoligaen kortvarig. Savnet av Årst kan bli merkbart. Mons Ivar Mjelde har flere solide spillere med Tippeliga-erfaring, som kan briljere på et litt lavere nivå. Klar favoritt.

2. Sarpsborg 08
Var et friskt pust i Tippeligaen i fjor, men viste store svakheter utover i sesongen. Endte med kun 5 seiere på 30 kamper. Har en god og bred tropp, som spiller ballbesittende og underholdende fotball. Har klart å beholde stammen i laget, med unntak av Joachim Jørgensen på midten. Med lavere tempo og større rom å bevege seg i, vil 08 få lov til å spille den lekende fotballen de behersker best.

3. Sandefjord
Vestfoldingene kom ikke ut av startblokkene i tide i fjor, og endte dermed på den kjedelige 3. plassen. Arne Sandstø fikk kontroll på skuta etter at han tok over, og stiller også i år med en sterk tropp. Sandefjord er en outsider i kamp mot Start og 08, og med en god innledning kan det bli morsomt for de blå. Blir spennende å se om Jo Sondre Aas kan fortsette utviklingen etter overgangen fra Ranheim.

4. Kongsvinger
De røde fra Gjemselund lå lenge på nedrykksplass i fjor. Så dukket Tom Nordlie opp på treningsfeltet, og laget avsluttet sesongen med et poengsnitt på 2,55 pr kamp. Flere har forlatt Kongsvinger i vinter, men erstatterne er også av god Adecco-standard. Jeg anser Kongsvinger som en av flere opprykkskandidater, men er usikker på om KIL kan fortsette den gode trenden fra i fjor. Jeg personlig er spent på å se Magnus Myklebust, som nok en gang er under vingene til Mr. Nordlie.

5. Bodø/Glimt
Det er synd for fotball-Norge at det ikke er et Tippeliga-lag mellom Tromsø og Trondheim. Etter nedrykket fra den øverste divisjonen i 2009, har Glimt slitt med å komme tilbake. Det har skjedd mye på Aspmyra siden sist, men Cato Hansen rår over et spennende mannskap med mye kvaliteter. Utskiftningene kan vippe begge veier. Signeringen av Tommy Knarvik kan være et kupp.

6. Hamkam
Hamarkameratene kom tilbake med ny entusiasme og trøkk i fjor, etter det katastrofale nedrykket fra divisjonen i 2009. Har mye ungt blod i stallen, som har fått det ekstra året med erfaring i beina. Vegard Skogheim har gjort en glitrende jobb med laget, og jeg har tro på at Hamkam vil knipe den siste kvalifiseringsplassen. Blir spennende å se om Lehne Olsen blir å finne på Briskeby hele sesongen.

7. Ranheim
Lillebroren i Trondheim har overrasket to år på rad, og klart å etablere seg som et solid Adeccoliga-lag. Klubben bygger laget rundt lokale spillere, og låner gjerne et par folk fra Rosenborg. Aasmund Bjørkan har en bra stall, men har mistet gode spillere som Jo Sondre Aas og Andreas Lindberg i mål. Med skader på sentrale spillere, kan laget fort havne noen plasser lavere.

8. Hødd
Var et friskt pust i comebacket i fjor. Spiller attraktiv fotball, med sine største styrker i det offensive spillet. Hjemme på Høddvoll er de vanskelige å møte. Har mistet Diomande til Strømsgodset, men har ellers beholdt stammen i laget. Har vært positive i vinter, og vil skape hodebry for alle lag i divisjonen.

9. Bryne
En litt trist historie, dette. Bryne spilte i Tippeligaen sist i 2003, men har aldri klart å ta steget tilbake i det gode selskap. Nok en gang stiller de med en god 11’er, og har et budsjett på høyde med de beste i divisjonen. Det blir spennende å se om klubben klarer å innfri forventningene på Jæren, ettersom publikum begynner å bli lei av dårlige resultater. Ekstra belastende at Sandnes Ulf klarte å rykke opp i fjor, ettersom det nå er hele tre Tippeliga-klubber i samme region som Bryne.

10. Mjøndalen
Etter opprykket i 2008 har laget fra Nedre-Eiker etablert seg i Adeccoligaen. Mjøndalen er et godt eksempel på resultatet av å bygge stein for stein. Ekstra spennende med tanke på fremtiden er at klubben har fått en ny stadion. Jeg tror Mjøndalen vil plassere seg midt på tabellen i år, uten fare for nedrykk. Likevel er det et stykke opp til de beste lagene, men Mjøndalen kan fort slå til med gode enkeltresultater mot antatt bedre motstand.

11. Notodden
Det beste laget av de nyopprykkede klubbene. Hadde stålkontroll på sin avdeling i 2. divisjon, og var på dette nivået så sent som i 2010. Rykket noe overraskende ned det året, men stiller med nytt mot denne gangen. Har en bred og god tropp, og kan flyte videre på entusiasmen de hadde fra fjoråret.

12. Ull/Kisa
Arne Erlandsen kom til Jessheim i slutten av 2010-sesongen. Da lå klubben i sumpa i 2. divisjon. 1,5 år senere er klubben klare for Adeccoliga-fotball. Har flere kjente navn i stallen, blant annet Pål Steffen Andresen, Kristian Flittie Onstad og Kim Holmen. Har fått ny hjemmebane, noe som gir enda større entusiasme rundt klubben. Litt vanskelig å plassere nyopprykkede klubber, men jeg synes Ull/Kisa virker spennende. Jeg tror de holder seg.

13. Strømmen
Siste serierunde i fjor var nok litt i overkant spennende for Strømmen-supporterne sin del. Klubben lå på den øverste nedrykksplassen en runde før slutt, men overlevde på bedre målforskjell enn Asker. Klubben har mistet flere sentrale spillere i vinter, men har fortsatt mye offensiv slagkraft å vise til. Må være heldige med karantener og skader. Dette kan bli like nervepirrende som fjoråret.

14. Tromsdalen
Laget scoret hele 105 (!) mål i 2. divisjon i fjor. De har scoret mye i vinter også, og kommer helt sikkert til å irritere flere forsvarsrekker i Adeccoligaen. Samtidig skal det sies at nivået på motstanden er betraktelig høyere i år enn i fjor, og TUIL har ikke den bredeste stallen å ta av. Klubben er avhengig av at selvtilliten fra i fjor kan bære dem videre, og kanskje litt ekstra hjelp fra storebror Tromsø. Stram økonomi.

15. Alta
De gule i nord hadde fjorårets toppscorer i divisjonen, men Vegard Braaten har nå skiftet beitet. Bodø/Glimt vant kampen om hans signatur, og det kan fort være det som sender Alta ned en divisjon. Det er store utskiftninger i troppen, og jeg er ikke sikker på om dagens stall er god nok på dette nivået. Er avhengig av å ta poeng på hjemmebane, og samtidig håpe på at de sentrale spillerne leverer gang på gang. Jeg tror begge de nordligste klubbene rykker ned.

16. Bærum
Det er 9 år siden sist vi så Bærum på dette nivået. Klubben har vært stabil i toppen av 2. divisjon i flere år, og hardt arbeid sendte unggutta opp en divisjon i fjor. Troppen består stort sett av lokale og fremadstormende spillere, som spiller teknisk og underholdende fotball. I fraværet av de store navnene kan Bærum spille med lave skuldre, og på en god dag ta poeng fra mange på Kadettangen. Mer tror jeg ikke Bærum-supporterne kan forvente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar