lørdag 26. november 2011

APOEL gir norsk fotball håp

Foto: AFP/Scanpix

Onsdag smalt en av største bombene i Champions Leagues historie. Med uavgjort mot Zenit St. Petersburg ble kypriotiske APOEL Nicosia klare for åttendelsfinale i verdens tøffeste klubbturnering.

Klubben har et budsjett på beskjedne 80 millioner kroner. Ifølge TV2 har både Rosenborg (205 millioner kr), Vålerenga (127 millioner kr), Brann (110 millioner kr) og Viking (98 millioner kr) større budsjett enn sensasjon-laget. RBK og VIF har prøvd å kvalifisere seg ut til Europa tidligere i år, men gikk som kjent på trynet i henholdsvis Champions League og Europa League. Det er altså ikke pengene det står på.

APOEL har gått videre fra en relativt jevn gruppe, som ikke inneholder de største klubbene i europeisk sammenheng. Russiske Zenit St. Petersburg, portugisiske FC Porto og ukrainske Shakhtar Donetsk er gjengangere i turneringen. Faktisk har alle disse tre klubbene vunnet Europa League/UEFA Cupen de siste sesongene, pluss at Porto vant CL tilbake til 2003/2004. At kypriotene gikk videre fra denne gruppen, er en prestasjon av verdensklasse.

De gulkledde er videre en runde før gruppespillet er over, mens klubber av mye større format ligger an til å ryke ut av turneringen. Som kjent sliter både Manchester City, United og Chelsea i sine respektive grupper. Dette er en seier for de mindre nasjonene, og et stikk til klubbene som prøver å kjøpe seg til suksess.

APOEL spiller det vi i Norge kaller for ”kjedelig” fotball. Laget har en veldig stam organisering, som ligger bakpå og satser på kontringer. Kypriotene lar motstanderne ta vare på ballen, og venter på den rette muligheten til å angripe. Dette har gitt full uttelling i Champions League. På onsdag hadde Zenit ballbesittelse på hele 63 %, og skapte 23 sjanser. Litt flaks kanskje, men det viser også at systemet kan være veldig effektivt.

Det er klart det er en stor fordel å ha økonomiske muskler i dagens fotball, men dette viser samtidig at norske klubber også kan kjempe med de beste. Det viktigste i fotball er tross alt å ha et godt organisert lag, med spillere med individuelle ferdigheter som kan gjøre en forskjell i kamp. Klarer Kypros å få frem dette, hvorfor kan ikke vi gjøre det også?

Jeg er ganske sikker på at jeg vet hvilket lag de forskjellige åttendelsfinalistene ønsker å møte i neste runde. For APOEL sin del blir dette bare en bonus, og det blir veldig spennende å se hvordan de klarer seg. Jeg ønsker dem lykke til, og skal heie på dem videre i turneringen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar