mandag 28. november 2011

Disse skal ut i Europa

Foto: Richard Brevik

Tippeligaen 2011 er historie. En sesong vi vil huske for mange overraskelser, i både positiv og negativ forstand.

Molde ble seriemestere i Ole Gunnar Solskjærs første sesong som manager. Få hadde trodd at han skulle få så stor suksess allerede i debuten, men både han og apparatet rundt har vist hele sesongen at de stilte forberedt til å kjempe helt i toppen. Stallen er så og si den samme som endte på nedre halvdel i fjor, pluss noen få tilvekster som kom til Aker Stadion før sesongen. Gullet gikk vell fortjent til de blåhvite.

Molde er derfor kvalifisert til Champions League-spill neste sesong. Solskjær har vært klar på at det er først nå jobben begynner, og  at klubben ikke kan være fornøyd med det de har prestert hittil. Solskjær vil vinne mer, både i og utenfor Norges grenser. Det blir spennende å følge Molde mot de beste neste sesong.

Jeg er nesten like imponert over det Tromsø har vist i år. Den lille klubben i nord klarer å klamre seg fast i toppen sesong etter sesong. Per Mathias Høgmo er kanskje den dyktigste treneren vi har i landet vårt, og viser en utrolig evne til å hente inn de riktige spillerne for en billig penge. Tromsø har vært Norges beste organiserte lag i flere år, og får betalt med edelt metall også i år. Det betyr Europa League-spill på tromsøværingene, noe de også fikk spille tidligere i år. Det endte med tap for ungarske Paksi over to kamper, så vi får håpe de presterer bedre i forsøk nummer to.

Rosenborg vil aldri være fornøyd med å være det tredje beste laget i Norge, men kan være fornøyd med bronsen etter årets sesong. De regjerende mesterne har vært utrolig ustabile hele sesongen, og kan prise seg lykkelig over at alle resultatene gikk deres vei siste serierunde. Nå venter Europa League neste sommer, og nye millioner i klubbkassa for trønderne. Vi får håpe at også Rosenborg tar oppgaven seriøst, for årets turnering ble en stor fiasko. De gikk først på tryne i Champions League, før de tapte mot kypriotiske AEK Larnaca i Europa League. Vi krysser fingre for at trønderne kan vise gammel storhet i Europa neste sesong.

Den siste klubben som er kvalifisert for Europa League er cupmester Aalesund. Kjetil Rekdal har nok en gang vist at laget hans er et suverent cuplag, og klubben får derfor en ny sjanse til å gjøre det stort i Europa. Aalesund var lenge det beste av de norske lagene i europacupene i fjor, hvor de slutt måtte gi tapt for det nederlanske storlaget AZ Alkmaar i Europa League. Etter at de oransjekledde knuste Brann i folkfesten på Ullevaal for tre uker siden, får de en en sjanse mot utenlandsk motstand. Det blir garantert fulle hus på Color Line Stadion neste sommer.

Jeg håper hele Norge innser at vi må støtte oppunder de fire kvalifiserte klubbene i Europa. De er representanter for hele landet, og spiller ikke bare for penger i egen klubbkasse. Jo bedre resultater de får i europacupene, jo bedre ranking får Norge i turneringene. Gode norske prestasjoner vil komme alle norske klubber til gode.

2 kommentarer:

  1. Jeg synes ikke Tromsø har fått nok tyn for tapet mot Paks. Rett nok er jeg Glimt-supporter og derfor noe partisk, men det å tape 0-3 hjemme for et lag med bare ungarske spillere som nå har plassert seg som nr 8 i ligaen denne sesongen, det er for ille. Det er vel også den eneste virkelig dårlige E-cup-prestasjonen av en norsk klubb i år. De andre fire klubbene røk i hvert fall ut mot lag som er med i gruppespillet (og alle lagene har fortsatt ganske gode muligheter til å komme seg videre.)

    Nå er det kanskje forståelig at det ikke ble så mye prat om akkurat den kampen siden den ble spilt 21. juli og vi brått fikk litt annet å tenke på enn dårlige norske fotballag.

    Uansett: Tromsø har noe å revansjere foran neste sesong. Om ikke de når hele veien (det er 20-30 % sjanse for å trekke meget sterke lag, som Strømsgodset fikk erfare) så må de i hvert fall komme gjennom én runde av de tre.

    Det største håpet ligger vel på Molde, rett og slett fordi man der slipper å møte lag fra Europas 12 sterkeste ligaer.

    SvarSlett
  2. Jeg er helt enig i at Tromsø fikk for lite tyn etter exiten i Europa League. Det var på en måte et "gunstig" tidspunkt å ryke ut på. Jeg ble ikke veldig imponert over det Vålerenga presterte mot PAOK i fjor heller, men er enig i at TIL var klubben med dårligst resultater.

    Jeg har tro på at Rosenborg skal reise seg etter den fatale sesongen de har vært igjennom, og håper at de skal kave seg videre noen runder i Europa League. Molde er som du sier vårt sterkeste kort, men jeg har også tro på at Rosenborg kan klare seg bra. Vi går en spennende sesong i møte.

    SvarSlett