lørdag 12. november 2011

Party - Norge er ikke invitert

I tidsrommet 8. juni til 1. juli har Polen og Ukraina fått den store æren av å arrangere det kommende Europamesterskapet i fotball. 12 av de i alt 16 deltagernasjonene har hittil fått en invitasjon i posten, inkludert vertsskapene selv. Forrige måned fikk våre kjære skandinaviske naboer billett til mesterskapet, mens vi nordmenn sannsynligvis kun vil bli representert ved et dommerpar i Polen/Ukraina.

Norge var seedet som nummer tre i forkant av mesterskapet, og endte til slutt som nettopp nummer tre i gruppe med Danmark og Portugal. Vi lå lenge an til å vinne gruppa, men kom tre fattige poeng bak de danske "drenger", og tapte playoffen på målforskjell til Cristiano Ronaldo og co. Skuffende, men kanskje ikke så veldig overrakende. Vi tapte dessverre viktige poeng i dobbeltkampene mot Danmark, og har ikke det lille ekstra som skal til i de avgjørende kampene.

I disse dager spiller de åtte playoff-lagene om de fire siste plassene i EM-sluttspillet. Kroatia, Irland og Tsjekkia gjorde jobben i de første kampene i går kveld, mens Portugal har en helt åpen match mot Bosnia-Hercegovina foran seg i Lisboa på tirsdag. Trolig vil Portugal gå seirende ut av den, og da vil deltagerlisten sannsynligvis se slik ut:

1) Polen
2) Ukraina
3) Tyskland
4) Russland
5) Italia
6) Frankrike
7) Nederland
8) Hellas
9) England
10) Danmark
11) Spania
12) Sverige
13) Kroatia (3-0-ledelse mot Tyrkia foran Zagreb-kampen)
14) Irland (4-0-ledelse mot Estland foran Dublin-kampen)
15) Tsjekkia (2-0-ledelse mot Montenegro foran Podgorica-kampen)
16) Portugal (0-0 mot Bosnia foran kampen i Lisboa)

Vi har ikke deltatt i et sluttspill siden EM i Nederland/Belgia i 2000, og må forhåpentligvis ikke vente lenger enn til VM i Brasil i 2014 på å se et norsk ansikt spille ball med de beste. Planleggingen fram dit starter mot Wales i ettermiddag. Da må Norge ha klart å skape et noe mer variert angrepspill, og fått fram noen tekniske spillere som klarer å holde mer på ball.

Drillo har tatt ut en identisk tropp med hva han har brukt tidligere i kvalifiseringen, noe jeg synes er litt underlig. Vi har flere spennende spillere på våre U21- og U23-landslag, som burde få muligheten til å prøve seg på A-landslaget. Kamper uten særlig betydning er skapt for slike spillere, og det er synd at Drillo ikke slipper til yngre krefter i troppen. Det håper og tror jeg han vil gjøre i firenasjonsturneringen i Thailand i januar.

Vi kan ikke forvente at eldre spillere som John Carew og John Arne Riise skal bære lasset like godt som de har gjort tidligere. Alderen vil til slutt ta igjen disse gutta også, og da er det viktig at Drillo allerede har fått noen yngre krefter inn i varmen. Generasjonsskiftet er noe alle landslag må igjennom, og Norge må snart tenke i disse baner også. For en gangs skyld må Norge tenke litt langsiktig, og ikke bare på resultatet rundt neste sving.

Jeg krysser fingerne for at Norge får en god følelse etter kampen mot Wales, og at jeg kan bestille flybillett til Brasil sommeren 2014.


Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar